Staj Sigortalama İşlemleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yayınlanma Tarihi: 26-05-2023

1-        Bir firmada çalışıyorum, zorunlu staj zamanında Fakülte tarafından 5510 sayılı kanuna göre Staj Sigortası girişimin yapılması çalıştığım firmada ki sigortamı etkiler mi? Firma “İşten Ayrılış Bildirgesi” vermek zorunda mı?

CEVAP: Hayır, etkilemez. 5510 sayılı kanuna göre Fakültemizin yaptığı sigorta “Stajyer Öğrenci“ kodu ile geçmektedir. Bu sebeple firma “İşten Ayrılış Bildirgesi” vermek zorunda değildir.

2-        Bir firmada çalışıyorum ve aynı firmada staj yapacağım, fakülte tarafından 5510 sayılı kanuna göre Staj Sigortası girişimin yapılmasını istemiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekmektedir?

CEVAP: Staj Başvuru Kabul Formunuzu doldurup Bölüm Staj Komisyonlarına teslim etme aşamasında iken ek bir dilekçe (Dilekçenin içeriği: Staj sigortamı firmanın karşılayacak olması sebebi ile Fakülte tarafından 5510 sayılı kanuna göre Staj Sigortası yapılmasını istemiyorum.) ve E-devlet üzerinden alacağınız “İşe Giriş Bildirgesi” (Staj yapılan şirket ile “İşe Giriş Bildirgesi” üzerinde yazan şirket bilgilerinin eşleşmesi kontrol edilmektedir.) ile başvurmanız durumunda talebiniz işleme alınacaktır.

3-        Staj başvurumu yaptım ancak E-devlet üzerinden “İşe Giriş Bildirgesi” göremiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP: E-devlet üzerinden giriş yapıldıktan sonra arama motoruna “İşe Giriş Bildirgesi” yazmanız gerekmektedir. Karşınıza çıkan belge Fakültemizin 5510 sayılı kanuna göre öğrencilerimiz için yaptığı Staj Sigortasıdır.

4-        Staj başvuru evraklarımı ne zaman kadar teslim etmeliyim?

CEVAP: Fakültemiz Bölümleri içerisinde Staj Komisyonları bulunmaktadır. Her bölümün Staj Komisyonu üyeleri ve işleyişleri farklıdır. Bu sebeple Bölüm Staj Komisyonlarının hazırlamış olduğu yönergeler ışığında hareket etmeniz gerekmektedir.

5-        Evraklarımı teslim ettim. Sigorta girişim ne zaman yapılır?

CEVAP: Sosyal Güvenlik Kurumu sistemleri en erken 1 ay öncesinde işlem yapılmasına izin vermektedir. Bölüm Staj Komisyonlarına teslim ettiğiniz evraklar onay aşamasından geçtikten sonra Dekanlık Öğrenci İşleri Staj Birimine ulaştığında sırayla işleme alınmaktadır.

6-        Zorunlu stajıma devam ederken hastalandım. Tarafıma rapor verildi. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Bölüm Staj Komisyonlarına staj bitiş sürenizin uzatılması yönünde durumunuzu belirten dilekçe ile başvurmanız ekine raporunuzu sunmanız gerekmektedir. Stajlarda devam zorunluluğu arandığından bu işlemleri yapmanız gerekmektedir.